Yazılım Tanımlı Ağlar (SDN- Software Define Network)

  Yazılım tanımlı ağ mimarisine gerek duyulmasının temel sebebi yönetilebilir, uygun maliyetli ve uyarlanabilir yeni bir mimari olmasıdır. Klasik ağ sistemlerinde, gereksinimine göre yönlendiricilerin, anahtarların, güvenlik duvarları kurulmakta ve her bir sistem ayrı ayrı yönetilmekteydi. İhtiyacın değişmesi durumunda mevcut ağ bileşenlerini değiştirmek zor olmakta ve tek seçenek mevcut olanı boşaltmak ve daha yüksek kapasiteli olanı değiştirmek ayrıca bir sorun oluşturuyordu. Yazılım tanımlı ağlarda yazılım bileşenleri özelleştirilebilir ve ayrıca gereksinimlere göre yapılandırılabilir. Bu, herhangi bir donanım cihazından bağımsız olarak yapılabilir, yani tüm ağ donanım cihazları, dağıtım zamanında yazılım kurulumu değiştirilerek tanımlanabilir.
 
  Yazılım tanımlı ağlarda geleneksel ağ mimarisinin altyapısında bir bütün olarak bulunan kontrol ve veri katmanlarını ayrılmaktadır. Böylece, ağ ve yönetim sistemlerinin basitleştirilmesi ve özerk bir yapıya kavuşması hedeflenmiştir. Trafiğin nereye yönlendirileceğine kontrol katmanı tarafından karar verilir ve ağın beyni durumundadır. Paket anahtarlama ve iletimden sorumlu olan katman ise veri katmanıdır. Geleneksel bilgisayar ağlarından farklı olarak programlanabilir ağ yönetimi yaklaşımı Yazılım tanımlı ağlar bakım, maliyet ve yönetim kolaylığı açılarından avantajlara sahiptir.

Yazılım Tanımlı Ağların faydaları şunlardır

  • Fiziksel ve sanal ağ cihazlarının merkezi bir kontrolörden yönetilmesine izin verir. 
  • Ağ cihazlarının otomasyonuna yardımcı olur. İsteğe bağlı olarak esnek bir şekilde anında ağ hizmetlerinin sorunsuz eklenmesi ve yapılandırılmasını gerçekleştirir.
  • Son kullanıcılara iyileştirmeler sağlar.
  • Düşük operasyonel Maliyetleri sağlar. Rutin ağ yönetimi görevleri merkezileştirilebilir ve otomatikleştirilebilir, bu da daha düşük operasyonel maliyetlerle sonuçlanır.
  • Geleneksel ağlara kıyasla esneklik, ölçeklenebilirlik ve verimlilik sunar.
  • Sosyal ağ siteleri (facebook, twitter, google plus vb.) ve büyük veri tabanı arama motorları (Google, Yahoo, Ask vb.) tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.