Netcom A.Ş., Bilgi Sistem alt yapılarında kullanılacak olan sunucu, depolama, yedekleme sistemleri platformlarını, profesyonel ve tecrübeli kadrosuyla kurulum, bakım, teknik destek, danışmanlık ihtiyaçlarınızı karşılamakta, bu alt yapıları zamanın değişen ihtiyacına göre yenilikçi bir yaklaşımla şekillendirmektedir.
Kesintisiz ve sürdürülebilir Bilgi Sistem altyapılarının temelini oluşturan Veri Depolama Sistemlerinin kurulumlarında, bakım ve destek hizmetlerinde profesyonel ve tecrübeli kadrolarıyla yanınızda yer alıyoruz. İhtiyacınız olan bütünleşik sistemlere yönelik Veri Depolama Sistemleri projelerinizi hayata geçiriyor ve sizin için en uygun şekilde değişen iş taleplerinizi karşılıyoruz.
Netcom A.Ş. dijital dönüşümünde güvenilir ve tercih edeceğiniz en güçlü çözüm ortağınızdır.
Veri Depolama Sistemleri neden önemlidir ve çeşitleri nelerdir?
Veri depolama sistemleri temel olarak dijital ortamda resim, dosya ve belgelerin geçici yada kalıcı olarak saklanması, korunması, sınıflandırılması gerekmesi durumunda tekrar kullanılması amacıyla dizayn edilmiş olan cihazlardır.
Genel olarak Veri Depolama Sistemleri üç ana grupta toplanmaktadır ;
1. Doğrudan bağlı sistemler - (Direct-Attached Storage-DAS):
Doğrudan ana bilgisayar, kişisel bilgisayara bağlı olarak çalışan depolama sistemi olup yönetimi bu bilgisayar tarafından yapılır.Ağa bağlı olarak çalışmazlar.DAS aygıtları arasında disketler, optik diskler—kompakt diskler (CD'ler) ve dijital video diskler (DVD'ler), sabit disk sürücüleri (HDD), flash sürücüler ve katı hal sürücüleri (SSD) bulunur.
Avantajları;
- Kurulumları kolaydır.
- Düşük Maliyetlidirler.
- DAS, verilere hızlı erişim sağlayabilirler ve yüksek performanslı Giriş/Çıkış(I/O) işlemlerini destekleyebilir
Olumsuz Yanları;
- Limitli kapasiteleri vardır. RAID sistemi kullanılarak yapılandırılabilir ancak desteklenen mimariler sunucuya bağlı disk sayısı ve sunucunun işletim sistemi (OS) ile sınırlıdır.
- DAS depolaması başkalarıyla paylaşılabilir, ancak yalnızca işletim sistemi düzeyinde gerçekleşir.
- Bir yöneticinin diğer makinelerin sunucuya bağlanmasına ve depolama alanının bir kısmına erişmesine izin verilmesiyle paylaşım etkinleştirebilir.
- DAS sistemleri doğrudan tek bir nokta üzerinden ana bilgisayara bağlıdır, bağlantının kopmasıyla bütün erişim kesilir.
2. Ağa Bağlı Depolama – (Network Attached Storage-NAS):
Bir ağda bulunan birden çok bilgisayarın aynı anda depolamayı paylaşmasına olanak tanır.
Bir RAID yapılandırmasında birden çok sabit sürücü veya diğer depolama aygıtlarıyla gerçekleştirilir. Bağlanma sisteminin temelinde bir bilgisayar ağı üzerinden (genellikle TCP/IP yoluyla) erişim sağlanır. Doğrudan bir anahtara veya yönlendiriciye bağlanacak bir ağ ara yüz kartına sahiptir.
Avantajları;
- Farklı işletim sistemleri arasında dosya paylaşımına imkan verir.
- Kurulum ve konfigurasyonu kolaydır.
- Verilerin anlık durum görüntüsünü alabilir (snapshot)
- Kolay ölçeklenebilir disk depolama alanı oluşturabilir.
- Kolay kurulum ve yönetim yapılabilir.
Olumsuz Yanları;
- NAS sistemleri ağ üzerinden tek bir nokta üzerinden ana bilgisayara bağlıdır, bağlantının kopmasıyla bütün erişim kesilir.
- Limitli ölçeklenebilirlik özelliğine sahiptir.
- Dosya odaklıdır.
- Ağ trafiğinde yoğunluk olma durumunda performans kaybı gözlenir.
- NAS, veri aktarımı yoğun uygulamalar için uygun değildir.
- Video uygulaması veya birden çok büyük dosya için yavaştır.
3. Depolama Alan Ağları – SAN (Storage Area Network):
Kuruluşların depolama alanı ihtiyaçları konvensiyonel dosya sunucularından daha gelişmiş olan SAN çözümlerine geçmelerine sebep olmuştur.
SAN sistemleri, Uygulama sunucuları ve depolama sistemleri arasında hızlı ve güvenilir erişim alt yapısı vasıtasıyla depolama sistemlerini ve uygulama sunucularını bir ağ üzerinden birbirine bağlayan bir depolama mimarisidir.
SAN sistemleri, dosya düzeyinde depolamaya karşı blok düzeyinde depolama sağlaması bakımından NAS'tan mimari olarak farklıdır. Depolama birimine veri erişimi sağlamak için Fiber Kanal gibi yüksek hızlı ağları kullanılırlar. Sürekli olarak şirketlerin depolama gereksinimleri ciddi boyutlarda artmaktadır.
Klasik dosya sunucuları çözümüne oranla, SAN sistemleri hizmet süresini azaltmadan genişlemeye son derece elverişlidir.
Sunucu ve depolama üniteleri arasındaki doğrudan bağlantı performansının yükselmesine sebep olmaktadır. Yedekleme, kurtarma ve iletişimdeki verimin artması konusunda ideal bir çözüm olarak görülmektedir.
Avantajları;
- Veri Transferi ve erişim zamanı hızlıdır.
- Yüksek düzeyde ve kolaylıkla ölçeklenebilirdir.
- İleri düzeyde dayanırlılık ve erişilebilirilik sağlar.
- Dosya sisteminde mirroring özelliği sağlar.
- Depolama alanını doğrudan kullanma imkanı sağlar.
Olumsuz Yanları;
- Pahalı sistemlerdir, gelişmiş donanım yatırımları gerektirir.
- SAN sistemler ayrıntılı ve karmaşık birbirine bağlı cihazlardan oluştuğundan, uygulama karmaşıklığı vardır.
- Bağımsız bir cihaz olarak çalışamaz.